Odpowiednio skomponowane posiłki mają wpływ na zdrowie i kondycję. Dieta powinna być dostosowana do potrzeb, aktywności fizycznej oraz płci. Zapotrzebowanie kaloryczne uwarunkowane jest też wiekiem i wykonywaną pracą. Zdrowe odżywianie polega na odpowiednim dostarczeniu wszystkich składników pokarmowych w odpowiedniej ilości. Dieta powinna zawierać świeże produkty np. warzywa i owoce – produkty te dostarczają łatwo przyswajalnych witamin i pierwiastków. Osoby uprawiające regularnie sport potrzebują innych wartości odżywczych aniżeli osoby preferujące siedzący tryb życia.

Zdrowe odżywianie i prawidłowe nawodnienie organizmu u osób dbających o dobrą kondycję fizyczną jest kluczową sprawą. Dieta u osób zajmujących się sportem pomaga w osiąganiu lepszych wyników i ma duży wpływ na zdrowie. Osoby aktywne potrzebują zbilansowanej diety bogatej w tłuszcze, węglowodany oraz białko. Odpowiednie składniki pokarmowe i zdrowe odżywianie pomagają zbudować mocne mięśnie i ścięgna. Regularna aktywność fizyczna pomaga utrzymać prawidłową postawę oraz odpowiednią masę ciała. Osoby aktywne cieszą się lepszym zdrowiem i większą wydolnością tlenową – wydolność ta pozwala na znacznie większy wysiłek i ma korzystny wpływ na serce. Aktywny tryb życia to inwestycja w zdrowie i dobre samopoczucie.

Trwałe efekty odchudzania

Podczas procesu odchudzania chodzi o jedno, a mianowicie o pozbycie się zbędnych kilogramów, które nam ciążą, przeszkadzają i zatruwają życie. By nasze odchudzanie miało trwałe efekty musi być powolne, stopniowe.
Nadmiar kalorii dostarczany naszemu organizmowi przez jakiś czas spowodował odłożenie się tłuszczu w organizmie, a tym samym przybyło fałdek i kilogramów.
Organizm raz zaatakowany otyłością, nawet po schudnięciu nie traci do końca tego co zdobył.
I choć nasza waga maleje, to przyczajone komórki tłuszczowe wciąż są w pogotowiu, by ponownie zaatakować i odbudować swoją masę, a nawet ją zwiększyć.
Powolny proces odchudzania jest skuteczniejszy i zdrowszy niż gwałtowne schudnięcie.
Jak stracić zbędne kilogramy ?
Nie da się stracić zbędnych kilogramów bez zwrócenia w pierwszej kolejności uwagi na ilość spożywanych kalorii. Nadmiar kalorii jest głównym sprawcą wzrostu wag. Wspomagający proces odchudzania ruch – jest bardzo ważny, lecz wartość kaloryczna posiłków ma znaczenie priorytetowe.
By nadmiar kalorii nie zaprzepaścił naszych (wcześniejszych) starań w procesie odchudzania, wystarczy je liczyć. Liczyć nie tylko podczas stosowania diety odchudzającej, lecz również po jej zakończeniu. Zadbać o to, by wartość kaloryczna jednego posiłku nie przekraczała 400 kcal.
Dzienna norma dla dorosłej kobiety (po kuracji odchudzającej) wynosi 1800 – 2300 kcal. w zależności od rodzaju wykonywanej pracy i w zależności od wagi ciała. Więc najwłaściwszym będzie spożycie 5, a nawet 6 posiłków dziennie. Taki rozkład dziennego menu spowoduje, że organizm nie odczuje głodu, a jednocześnie nie przekroczy ustalonego limitu.
Przykład
1. – śniadanie
2. – II śniadanie
3. – obiad
4. – podwieczorek
5. – kolacja
Najważniejszym posiłkiem dnia niech będzie urozmaicone śniadanie. Najskromniejszym zaś lekkostrawna kolacja. Spożyta około 2 godzin przed udaniem się na spoczynek.

Sprawdzone sposoby na zdrowe śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niestety często jemy je w pośpiechu albo w ogóle o nim zapominamy. Niektórzy uzasadniają brak śniadania tym, że nie są głodni z rana. Jednak pomijanie tego posiłku to błąd. Na początku warto zmuszać się do jego spożycia, a z czasem wejdzie nam to w nawyk. Śniadanie powinno być wartościowe gdyż musi nam dodać energii na cały dzień. Dlatego też dla własnego zdrowia zrezygnujmy ze słodkich drożdżówek i popularnych kanapek z białym pieczywem. Jeśli preferujemy kanapki to dobrym pomysłem na zdrowe śniadanie będzie przygotowanie ich z użyciem ciemnego pieczywa. Warto też zadbać o to, aby na kanapkach znalazły się warzywa, a nie tylko ser i szynka. Masło warto od czasu do czasu zastąpić awokado, które po rozgnieceniu będzie idealną pastą do posmarowania pieczywa. Jeśli wolimy tradycyjne płatki z mlekiem, przyjrzyjmy się czy nasze ulubione musli ma dobry skład. Jeśli nie, przygotujmy własne, korzystając z przepisów, których w sieci znajdziemy mnóstwo. Dobrą opcją na zdrowe śniadanie będzie też owsianka ugotowana na mleku ze świeżymi lub mrożonymi owocami. W podobny sposób możemy przyrządzić też kaszę jaglaną. Jajecznica będzie również dobrym pomysłem na wartościowe śniadanie, ale postarajmy się użyć jajek pochodzących od kur z wolnego wybiegu. Dodajmy też do jajek jakieś warzywa, na przykład pomidory. Jeżeli rano mamy naprawdę niewiele czasu z pewnością przypadną nam do gustu płatki z własnoręcznie przygotowanym wcześniej zdrowym musli oraz kanapki, natomiast jeśli mamy luźniejszy poranek, spróbujmy przygotować jaglankę na słodko.

Dlaczego warto spożywać płatki owsiane?

Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie? Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego też powinno być zarówno dość lekkostrawne, jak i kaloryczne. Jednym ze zdrowych dań na poranne danie jest owsianka. Dlaczego warto ją spożywać i co takiego zawierają płatki owsiane?

Choć nie każdy może spożywać owsiane płatki, to jednak w każdym innym przypadku warto je jeść. Zawierają one nie tylko błonnik, ale także witaminy z grupy B. Ponadto płatki owsiane dają uczucie sytości na długo. Ten produkt zawiera sporo cynku – składnika, który odpowiada między innymi za dobry stan skóry i włosów. Dlatego też to idealny składnik każdego śniadania. Wadą płatków owsianych jest zawartość szczawianów wapnia. Dlatego też osoby, które mają problemy z odkładaniem się tego składnika w organizmie nie powinny ich spożywać. Według wielu źródeł gotowane płatki owsiane nie zawierają szczawianów, jednak lepiej jest uważać.

Wybierając płatki owsiane warto zwrócić uwagę na to, czy są one produkowane z całego ziarna, czy też z takiego, które zostało pozbawione łupiny. Zazwyczaj polecane są płatki górskie, czyli te pierwsze, ponieważ mają więcej wartościowych składników.